Football Boots: Earliest Recorded – King Henry VIII in 1526

De voetbalschoenen van koning Henry VIII stonden in de Grote Garderobe van 1526, een boodschappenlijstje van de dag. Ze zijn gemaakt door zijn persoonlijke schoenmaker Cornelius Johnson in 1525, voor een prijs van 4 shilling, wat overeenkomt met £ 100 in het geld van vandaag. Er is weinig over hen bekend, want er is geen bewaard gebleven voorbeeld, maar de koninklijke voetbalschoenen zijn bekend van sterk leer, enkel hoog en zwaarder dan de normale schoen van de dag.

Voetbalschoenen – 1800’s

300 jaar vooruit zag het voetbal zich ontwikkelen en aan populariteit winnen in heel Groot-Brittannië, maar het bleef nog steeds een ongestructureerd en informeel tijdverdrijf, met teams die lokale fabrieken en dorpen vertegenwoordigden in een snelgroeiende industriële natie. Spelers droegen hun harde leren werkschoenen, die lang waren geregen en stalen neus hadden als de eerste voetbalschoenen. Deze voetbalschoenen hebben ook metalen noppen of kopspijkers die erin zijn gehamerd om de grip en stabiliteit op de grond te vergroten.

Toen de wetten aan het eind van de 19e eeuw in het spel werden geïntegreerd, zag ook de eerste verschuiving in voetbalschoenen naar een slipper (of voetbal) schoen, waarbij spelers van hetzelfde team voor het eerst dezelfde schoenen begonnen te dragen. Wetten stonden ook studs toe, die moesten worden afgerond. Deze leren noppen, ook wel schoenplaatjes genoemd, werden in de vroege voetbalschoenen gehamerd, die voor het eerst afstand namen van de eerdere favoriete werkschoenen. Deze voetbalschoenen wogen 500 gram en waren gemaakt van dik, hard leer dat tot over de enkel reikt voor meer bescherming. De voetbalschoenen verdubbelden in gewicht als ze nat waren en hadden zes noppen in de zool. De voetbalschoen was gearriveerd …

Voetbalschoenen – De jaren 1900 tot 1940

De stijlen van voetbalschoenen bleven relatief constant gedurende de jaren 1900 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste gebeurtenissen in de voetbalschoenenwereld in het eerste deel van de twintigste eeuw waren de vorming van verschillende voetbalschoenenproducenten die nog steeds voetbalschoenen maken, waaronder Gola (1905), Valsport (1920) en de Deense voetbalschoenmaker Hummel ( 1923).

In Duitsland vormden Dassler-broers Adolf en Rudolf in 1924 de Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Brothers Shoe Factory) in Herzogenaurach en begonnen in 1925 met het produceren van voetbalschoenen met 6 of 7 vervangbare, genagelde noppen, die konden worden veranderd afhankelijk van de weersomstandigheden van spelen.